Farligheter vid upptagningen

Vi hade två allvarliga tillbud första upptagningshelgen, med både ett järnrör som föll mycket nära ett huvud och en mast som föll nära ett annat huvud vid avmastningen. Detta är en påminnelse om att vi alla hanterar stora och tunga föremål som kan utsätta andra för stora risker och rentav livsfara om oturen är framme. Det gäller för oss alla att ge oturen så litet utrymme som möjligt.

Vid avmastning: se till att fästa slinget/repet i masten och spänna upp vajern det allra första ni gör. Då är masten säkrad från att falla. Var också noga med att fästpunkten är tillräckligt högt uppe så att tyngdpunkten inte ligger högre än slinget – annars riskerar masten att välta okontrollerat när den hissas upp. Med detta som säkerhet kan du i lugn och ro skruva loss vant och stag och surra dem vid masten. Dubbelkolla att alla vajrar och linor är lösgjorda innan du lossar mastfoten, håller i den och ber medarbetaren trycka på upp-knappen.

För övriga medlemmar – erbjud gärna hjälp om ni ser en avmastning eller något annat tungt som hanteras och som verkar lite underbemannat. Det är just därför vi är med i Vikingarna. Jag hjälper dig nu, så hjälper du mig en annan gång. Det är helt otroligt vilken skillnad det gör med ett par armar till.

Vid båthusbygge:  se till att folk håller sig lite på avstånd just när ni ska sätta upp de lite knepigare detaljerna. I många fall skulle man behöva 4 armar och 2 skruvdragare, samtidigt som man står på ett rufftak och håller i en halvbyggd ställning som håller på att blåsa iväg. Tveka inte att varna ifall folk står alldeles nedanför och samtalar.

För övriga medlemmar – kom ihåg att husbyggaren kan behöva hela sin koncentration och alla sina armar för att sätta upp den där överliggaren eller takåsen och att en vindpust och ett ögonblicks släppt koncentration kan resultera i en fallande balk eller järnrör – så stå en bit ifrån just under husbygget.

Jonas Ericson, Hamnkapten