Välkommen till vår klubbholme: Ekholmen!

Ekholmen är vår lilla pärla till klubbholme som ligger strax väster om Stor Saxaren, Västra Saxarfjärden utanför Vaxholm. Här har vi fina bryggor och några bojar på nord-östra sidan av ön. En liten sandstrand ligger mitt i hamnen och vid norra inloppet en gemensam grillplats med kvällssol…

Vårt klubbhus på Ekholmen har magnifik utsikt över Västra Saxarfjärden och huserar sommartid olika värdfamiljer. Möjligheter till övernattning finns i Klubbhuset och i Lillstugan (endast medlemmar). På holmen finns också en vedeldad bastu, den kan ej bokas, gäster betalar bastuavgift hos klubbhusvärden. Dansbana, utedass och sopstation finns, men vi har tyvärr inget vatten på ön.

Ekholmen är tillräckligt liten för att man snabbt ska hitta överallt, men samtidigt stor nog för att man lätt ska finna en avskild plats för morgondoppet. Här finns alla typer av natur: lövskog, barrskog, ängar och gläntor, klippor och sandstränder.

Ekholmen underhålls av oss medlemmar och ansvarig för arbetet är förvaltaren. Medlemmar som har sin båt registrerad i Sällskapet har arbetsplikt (som kan utföras här eller på varvet) och varje vår och höst arrangeras arbetshelger på ön. Vid öppnings-, resp stängningshelgen äter vi på lördagskvällen gemensam middag i Klubbhuset.

På Ekholmen ligger alla medlemmar med registrerad båt gratis, däremot får gästande båtar betala en hamnavgift.

Välkommen!

Med tanke på vår höga avgift för sophämtningen ber vi alla (Vikingar och gästande båtar) att ta med sina sopor (speciellt glasflaskor) hem och kasta dem där.

Ekholmen 2021

Med anledning av det osäkra läget vad gäller Coronapandemin är det svårt att säga hur säsongen på Ekholmen kommer att bli. Vi hoppas att den kan återgå till det mer normala nu när vaccinationerna kommit i gång ordentligt.
Eftersom många medlemmar sjösätter tidigt och vill besöka holmen så fort det går, åkte förvaltaren ut på skärtorsdagen och satte igång parkbelysningen och elen till bryggorna. I samband med detta satte Marco Christensen i gång bastun med dess bristfälliga aggregat.
I samband med besöket upptäcktes att fenderstockarna på södra ponton håller på att ge sig i väg, speciellt på den södra sidan av pontonen.

Den officiella starten av säsongen är öppningshelgen 8-9 maj. Middagen ska ordnas på ett coronasäkert sätt – grillning av hamburgare kommer att anordnas utomhus så att alla kan hålla avstånd. Anmälan om deltagande i middagen sker till förvaltaren senast torsdag 6 maj.

Därefter har vi en arbetshelg 22-23 maj.

Från och med öppningshelgen kommer klubbhuset att vara bemannat under alla helger tills vi stänger Ekholmen i höst. Från juni till augusti kommer hamnvärd att finnas på plats.

Under våren kommer ett nytt bastuaggregat att installeras. Vidare ska vi försöka sätta en ’kjol’ på huset för att bättre hålla värmen i bastun när västanvinden ligger på.

Hamnvärdar under säsongen blir:

23-30 maj: Harald Pobloth
13-27 juni : Gustaf och Johanna Wallerfelt
28 juni-4 juli: Kappseglingskommittén med SM för IF-båtar
5-11 juli: Lovisa och Mattias Falkenmark
11-17 juli: Teo Leff
18 juli-7 augusti: Juniorkommittén, 3 seglarläger
8-15 augusti: Dan Roupé med Rebecca och barn

Program 2021:

I den mån corona pandemin tillåter ser programmet för Ekholmen 2021 ut som följer:

25-27 juni: Midsommarfirande, arrangörer klubbkommittén och DSV
1-4 juli:  SM för IF-båtar
18 juli-7 augusti: 3 seglarläger, arrangerar gör juniorkommittén
21-22 augusti: Kräftskiva med paketsegling och varpamästerskap, arrangörer klubbkommittén och DSV
4-5 september: Höstens arbetshelg
18-19 september: Sedvanlig stängningshelg med avslutande middag. Anmälan om deltagande görs till förvaltarna (se nedan) senast den 16 september.

Gästande båtar kommer även i år att kunna betala hamn och bastuavgifterna via Swish (eller kontant till hamnvärden).

I kiosken kan det gå med Swish om hamnvärden har den möjligheten, annars är det kontanter som gäller.

Hoppas att alla besökare kommer att trivas på Ekholmen i sommar!

OBS! I bastun får endast sötvatten får användas vid vattenkastning!

Förvaltarna Anders och Tomas

Betalning av hamnavgift

Gästande båtar kan betala hamnavgifterna via Swish 123 238 73 06 eller kontant till hamnvärden.
Hamnavgift ”dygn” är för båtar smalare än 3 m är 150 kr, för bredare båtar 200 kr.
Hamnavgift ”dag” <6 tim’ är 100 respektive 150 kr. Avgift för el är 50 kr.

Bastuavgiften för gästande sällskap är 200 kr, betalas till hamnvärden.
Vi ber VSS medlemmar som badar bastu att bidra (valfritt belopp) till bastuns drift via Ekholmens Swish-konto 123 238 73 06

I kiosken går det med Swish om hamnvärden har den möjligheten. Annars är det kontanter som gäller.

Ekholmsförvaltare

Anders Kriström
tel 070-738 81 59
e-post a.kristrom@telia.com
Tomas Bergstedt
tel 073-800 08 49

För info om avgifter och trivselregler

– ladda hem och läs:
Ekholmens trivselregler
Ekholmens infotavla, avgifter

Årliga aktiviter på Ekholmen:

Midsommarhelgen firas traditionsenligt. Firandet inleds med att midsommarstången kläds och reses, sedan följer gemensam sill-lunch på ängen, dans kring stången och framåt kvällen grillning följt av dans till orkester på dansbanan. På midsommardagen arrangerar DSV barkbåts- och ”smaktävling”.

I juli-augusti arrangeras ett seglarläger för juniorer under en veckas tid. De bor i ”juniorbaracken” och Lillstugan och äter sina måltider i Klubbhuset. Läs mer på juniorsidan

Kräftskiva arrangeras i augusti. På lördagen går DSVs Paketsegling, en lite annorlunda tävling där det allra bästa priset går till tvåan! Att komma i mitten är inte heller helt fel, då får man paddeln, som får användas under nästa års segling, och näst sist ger också alltid bra utdelning! Så här krävs taktik och att hålla koll på konkurrenterna. På kvällen inleds Kräftskivan med gemensamt mingel-bål på Klubbhusets terrass. Och på söndagen går DSVs Varpamästerskap av stapeln på ängen vid dansbanan. Endast naturstenar är tillåtna i tävlingen. Klasser: Herr, Dam och Junior samt gemensam utslagstävling.