Välkommen till vår klubbholme: Ekholmen!

Ekholmen är vår lilla pärla till klubbholme som ligger strax väster om Stor Saxaren, Västra Saxarfjärden utanför Vaxholm. Här har vi fina bryggor och några bojar på nord-östra sidan av ön. En liten sandstrand ligger mitt i hamnen och vid norra inloppet en gemensam grillplats med kvällssol…

Vårt klubbhus på Ekholmen har magnifik utsikt över Västra Saxarfjärden och huserar sommartid olika värdfamiljer. Möjligheter till övernattning finns i Klubbhuset och i Lillstugan (endast medlemmar). På holmen finns också en vedeldad bastu, den kan ej bokas, gäster betalar bastuavgift hos klubbhusvärden. Dansbana, utedass och sopstation finns, men vi har tyvärr inget vatten på ön.

Ekholmen är tillräckligt liten för att man snabbt ska hitta överallt, men samtidigt stor nog för att man lätt ska finna en avskild plats för morgondoppet. Här finns alla typer av natur: lövskog, barrskog, ängar och gläntor, klippor och sandstränder.

Ekholmen underhålls av oss medlemmar och ansvarig för arbetet är förvaltaren. Medlemmar som har sin båt registrerad i Sällskapet har arbetsplikt (som kan utföras här eller på varvet) och varje vår och höst arrangeras arbetshelger på ön. Vid öppnings-, resp stängningshelgen äter vi på lördagskvällen gemensam middag i Klubbhuset.

På Ekholmen ligger alla medlemmar med registrerad båt gratis, däremot får gästande båtar betala en hamnavgift.

Välkommen!

Med tanke på vår höga avgift för sophämtningen ber vi alla (Vikingar och gästande båtar) att ta med sina sopor (speciellt glasflaskor) hem och kasta dem där.

Ekholmen 2020

Ekholmen stängs slutgiltigt för säsongen helgen 12-13 oktober. Det innebär att elen till bryggorna stängs av. Likaså släcks park- och bryggbelysningen.
Bastun är stängd sedan stängningshelgen (19-20 september) då även sopkärlen ställdes undan.
Som tecken på att säsongen är över kommer VSS-vimpeln vid norra ponton att halas i samband med avstängningen av elen.

Tack till alla besökare för att ni respekterat coranarestriktionerna under säsongen!

Välkomna tillbaka nästa säsong!

Bryggornas el och belysning kommer att sättas på någon gång i april 2021.

Förvaltarna
Anders och Tomas

Till dig som har idéer på vad som behöver göras:

Som förvaltare på Ekholmen kan en lättare panikkänsla periodvis infinna sig över mängden måste jobb som finns att göra på vår gemensamma ö. Speciellt när det kommer in förslag på både måste jobb och en ganska stor mängd vilda och kreativa utvecklingsförslag, som gärna kommer när vi ses därute.

Det är svårt att fånga upp, utvärdera och framförallt omsätta dessa projektförslag i praktiken då tiden är begränsad och mängden måste arbeten är ganska stor som det är.

Det skulle vara till stor hjälp för förvaltarna om vi fick projektförslagen lite mera formaliserade. Förslagsvis en kort och enkel projektbeskrivning, en materiallista med överslagsberäknade mängder. Skickas via e-post eller överräcks nedtecknat på en papperslapp. Du får som förslagsställare vara beredd på att bli inblandad i genomförandet.

Det viktiga är att dessa hjälpsamma förslag underlättar för förvaltarna att ta ställning till dem och eventuellt lägga in dem i planeringen. Du som förslagsställare får en bättre återkoppling med ”go” eller ”no go” på förslaget. Vilket torde vara bättre än som idag då det ibland har hänt att den bullrigare av förvaltarna bara avfärdar idén som ej akut, och därmed blir det inget.

Med vänliga hälsningar
Förvaltarna på Ekholmen

Ekholmsförvaltare

Anders Kriström
tel 070-738 81 59
e-post a.kristrom@telia.com
Tomas Bergstedt
tel 073-800 08 49

För info om avgifter och trivselregler

– ladda hem och läs:
Ekholmens trivselregler
Ekholmens infotavla, avgifter

Betalning av hamnavgift

Gästande båtar kan betala hamnavgifterna med kontokort men även via Swish. Hamnavgiften för båtar smalare än 3 m är 150 kr, 200 kr för bredare båtar.

Bastuavgiften för gästande sällskap är 200 kr. Men vi ber även medlemmar att frivilligt betala bidrag till bastuns drift till Ekholmens Swish-konto.

I kiosken är det kontanter som gäller. Det kan även gå med Swish om hamnvärden kan har den möjligheten.

Årliga aktiviter på Ekholmen:

Midsommarhelgen firas traditionsenligt. Firandet inleds med att midsommarstången kläds och reses, sedan följer gemensam sill-lunch på ängen, dans kring stången och framåt kvällen grillning följt av dans till orkester på dansbanan. På midsommardagen arrangerar DSV barkbåts- och ”smaktävling”.

I juli-augusti arrangeras ett seglarläger för juniorer under en veckas tid. De bor i ”juniorbaracken” och Lillstugan och äter sina måltider i Klubbhuset. Läs mer på juniorsidan

Kräftskiva arrangeras i augusti. På lördagen går DSVs Paketsegling, en lite annorlunda tävling där det allra bästa priset går till tvåan! Att komma i mitten är inte heller helt fel, då får man paddeln, som får användas under nästa års segling, och näst sist ger också alltid bra utdelning! Så här krävs taktik och att hålla koll på konkurrenterna. På kvällen inleds Kräftskivan med gemensamt mingel-bål på Klubbhusets terrass. Och på söndagen går DSVs Varpamästerskap av stapeln på ängen vid dansbanan. Endast naturstenar är tillåtna i tävlingen. Klasser: Herr, Dam och Junior samt gemensam utslagstävling.