Vikingarnas Segel Sällskap

Sällskapet grundades 1899 och idag har vi vår hemmahamn och vårt varv vid Stora Hundudden på Djurgården, vid Djurgårdsbrunnskanalens mynning. På området finns bl.a. ett Klubbhus och det gamla Kruthuset från 1697, där det idag drivs kaféverksamhet året runt. Hamnens bryggor och pir rymmer drygt 200 båtar sommartid och på varvsplanen får knappt 200 båtar plats under vintern. Idag är vi närmare 650 medlemmar och ca 300 båtar är registrerade i Sällskapet.
Kappseglingskomittén arrangerar varje år Vikingaregattan i juni samt Inbjudningssegling med KM i september på Lilla Värtan. Juniorkommittén anordnar kvällsseglingar under vår och höst samt dagseglarläger på varvet, seglarläger på Ekholmen i augusti.

Sällskapets verksamhet

Sällskapet drivs idéellt av en styrelse som till sin hjälp har olika kommittéer med funktionärer. Kansliet sköter det mesta av vår administration och svarar på frågor om hamn- och varvsplatser, avgifter och tar emot anmälningar till kappseglingar och juniorverksamhet och mycket annat. Kanslilokalen i Klubbhuset på varvet är bemannad första måndagen varje månad kl 19-21. Övriga dagar nås vår kanslist Isabelle Lejbowicz Spindler under kontorstid via telefon eller mail.

Mycket av det arbete som behöver göras på våra anläggningar görs av medlemmarna själva och alla som har sin båt registrerad i Sällskapet har arbetsplikt, de som har sommarplats i hamnen går också nattvakt. Mer om detta kan du läsa om under Hamn & varv.

Vår klubbholme, Ekholmen, ligger vid Västra Saxarfjärden utanför Vaxholm. Här finns ett Klubbhus med en enklare servering sommartid. Vedeldad bastu med utsikt över fjärden och dansbana finns också samt mulltoa. Hamnen är u-formad med pontoner, landbrygga och en del bojar. Ön är liten, men ändå stor, oftast kan man hitta en avskild badplats vid klipporna eller vid en liten sandstrand.

Varje år arrangeras traditionellt midsommarfirande med dans kring stången, gemensam sillunch samt dans till levande musik, seglarläger för juniorer och kräftskiva. Medlemmar som har sin båt registrerad i Sällskapet ligger gratis på Ekholmen, men gästande båtar får betala hamnavgift.