Våra båttyper

VSS juniorflotta består av 20 Optimistjollar och 2 RS Feva, som används i vår seglarskola, både på kvällseglingarna, dagseglarlägren och på seglarlägren.

Optimistjollen

Optimist är en segeljolle av entypsklass avsedd för en person. Optimistjollen används i stor utsträckning i seglarskolor för barn och kappsegling av ungdomar i de lägre tonåren och yngre, vilket också var vad den ursprungligen konstruerades för.

Skrovets längd är 2,31 meter, bredden 1,13 meter och vikten minst 35 kilo. Segelytan är 3,5 kvadratmeteret och masthöjden max 2,35 meter.

Man får tävla i Optimist till och med det år man fyller 15, men många har redan växt ur båten innan dess. Många börjar segla båten i åttaårsåldern.

Optimisten är troligen världens största båtklass med upp emot 300.000 båtar i världen. I Sverige har över 24.000 Optimistjollar registrerats.

RS Feva

RS Feva är världens mest sålda två-mansbåt de senaste åren. Fevan har fått en massa utmärkelser och priser sedan den konstruerades 2003.

RS Feva är tillräckligt livlig och avancerad för att vara en bra tävlingsbåt för juniorer. Den är samtidigt tillräckligt robust och lättseglad för att passa som seglarskolebåt. Klassen har funnits i Sverige sedan 2005 och idag finns här ca 170 st båtar. RS Feva är rekommenderad juniorbåt av Svenska Seglarförbundet.

Den mäter 3,64 meter på längden, bredden är 1,42 meter och väger 63 kilo. Storseglet är 5,5 kvadratmeter, focken 2,1 och gennakern 7 kvadratmeter stor.