Funderar du på ny båt?

Då bör du veta att hamnen i princip är full och vi därför inte kan garantera att du kommer att få sommarplats om din nya båt är större än din gamla. Passar den inte in på din nuvarande hamnplats måste vi hitta en ny lämplig plats och det är en hel del som måste stämma för att platsen ska fungera smidigt för både dig och grannarna.

Det gäller framför allt bredd, men även längd, vikt och fribordshöjd spelar in för att grannarna ska kunna komma in på sina platser. Om t.ex. en tung båt blåst snett och täpper till grannens plats, går det inte att putta undan den med en väsentligt lättare båt – det blir den lätta båten som flyttar sig. En kort båt riskerar att blåsa ned och slå i akterhörnet i låringen på grannens långa båt och bojstenarna klarar också olika mycket vikt. Ibland kan vi hamnkaptener flytta om bland andra båtar och skapa ett visst utrymme, men sedan senaste omstuvningen på piren är den möjligheten till största delen redan utnyttjad.

I praktiken innebär detta att om du byter till ny båt som inte ryms på din nuvarande eller någon ledig plats och vi heller inte kan stuva om så att den får en lämplig plats, så måste du vänta tills en lämplig plats blir ledig. Detta kan ta lite olika lång tid, men normalt får du köa i flera år om du vill ha plats för en båt som är bredare än 3 m. Det står också redan flera gamla medlemmar som tidigare haft en mindre båt i kö för dessa platser. Längden är dock sällan något riktigt stort problem, det brukar gå att lösa.

För vinterplaceringen har vi lite större friheter, men vi tar bara i undantagsfall in nya båtar som är djupare än 1,80 eller väger över 7 ton.  Dessa båtar är både svåra att hantera med subliften uppför backen och djupa båtar är också svåra att stötta på ett säkert sätt.

Vi överväger just nu möjligheten att tillåta båtar med upp till (ned till) 2,0 m djupgående, men då dessa oftast tar längre tid att ta upp, kan det behövas fler upptagningspass och därmed fler subförare och hamnförmän – så anmäl gärna ditt intresse till valberedningen, Birgitta Kriström, 08-99 34 16.

Så innan du gör slag i saken och köper den där drömbåten som finns till salu just nu – kolla med Hamnkapten!

Hamnkapten@vss.nu
076 122 03 03